Lidé mají schopnost produkovat kontaminaci už jen tím, že jsou lidé. Analýza rizik a ohrožení procesu výroby nebo výsledného produktu je ústředním tématem kontroly čistoty čistého prostředí.

Shrňme si to v číslech:

Personál ve stoje produkuje asi 100 000 částic o velikosti 0,3 mikronu a větších. Při pohybu se toto množství zvýší asi na 5 milionů částic.

Lidské tělo obsahuje asi 320 milionů bakterií.

Lidé se průběžně zbavují pokožky rychlostí asi 30 000 až 40 000 mrtvých kožních buněk denně.

Jeden centimetr čtvereční povrchu ruky má v průměru 1550 mikroorganismů.

Ruka v rukavici – je to o materiálu

Materiál, ze kterého se vyrábí rukavice pro čisté prostory má své výhody a nevýhody. Nejčastěji používanými materiály pro jejich výrobu je přírodní kaučuk (latex), vinyl (PVC) nebo nitril.

Latex – přírodní kaučuk

Historicky nejpoužívanější materiál, ze kterého se vyrábějí rukavice. Je to dáno jeho vlastnostmi a pohodlím pro ruce. Latex je ideální tam, kde je vyžadována vysoká obratnost a hmatová citlivost. Poskytuje vynikající ochranu proti kontaminaci a chemikáliím, jako jsou kyseliny, alkoholy a ketony. U některých lidí však může latexový protein vyvolat alergickou reakci, v takovém případě jsou ideální alternativou nitrilové rukavice.

Vinyl – polyvinylchlorid

Známý svou přirozenou čistotou (nízký obsah částic), ESD vlastnosti a nízké pořizovací náklady. Díky těmto vlastnostem jsou vinylové rukavice ideální pro použití ve výrobě zdravotnických prostředků, mikroelektronice a dalších podobných suchých kontrolovaných prostředích. Vinylové rukavice jsou ale volnější na ruce obsluhy (než latex nebo nitril), což snižuje obratnost.

Nitril – nitril-butadien-kaučuk

Tento materiál nabízí dobrou obratnost a vynikající odolnost vůči mnoha druhům chemikálií. Ve srovnání s latexem, má nitril nižší obsah částic, iontově extrahovatelných a netěkavých zbytků (NVR). Nitril má také „paměťové“ vlastnosti, díky kterým se rukavice přizpůsobí tvaru ruky, což snižuje únavu. Je třikrát odolnější proti propíchnutí než latex a také poskytuje částečnou ochranu proti říznutí nebo škrábnutí. Díky svým disipativním vlastnostem je nitril ideální pro všechna citlivá prostředí, kde hrozí elektrostatický výboj.

Pět kritérií pro výběr rukavic

Počet částic

Počty částic (znečišťujících látek), které pocházejí z rukavic, obvykle se měří suchým testem. Nitril má nejnižší množství částic, následuje PVC, latex obsahuje ze všech tří nejvyšší počet částic.

Extrahovatelné množství

Množství prvků extrahovaných z rukavic při ponořovací zkoušce, obvykle měřené v počtu částic na miliardu (PPB) nebo gramech na metr čtvereční (g / m²). Obecně se dá říct, že nitrilové rukavice prané v DI vodě mají nejnižší počet iontů, následované jsou vinylem a latexem na třetím místě.

ESD vlastnosti

Disipativní vlastnosti a schopnost odvést elektrostatický náboj. Vinyl i nitril vykazují vynikající ESD vlastnosti. Latex je izolační.

Obratnost

Latexové rukavice sedí pevně na ruce, ale nemají žádnou „paměť“, aby se přizpůsobily specifickému tvaru ruky. Rukavice z nitrilu poskytují vysoké pohodlí, ale mají nižší elasticitu než latex. Vinyl nabízí mnohem nižší obratnost a doporučujeme ho jen pokud jsou nízké požadavky na hmatovou citlivost.

Chemická kompatibilita

Latex je dobrou volbou v ochraně před kyselinami. Nitril má vyšší odolnost, proti široké škále chemikálií, než latex a dobře funguje s rozpouštědly a kyselinami. PVC má špatnou odolnost vůči kyselinám a rozpouštědlům a je nejvhodnější pro suché prostředí. Pozor: Tenkostěnné rukavice jsou určeny pouze k ochraně proti postřiku.

Přímé srovnání latexu a nitrilu

Nitril, jako čistá a spolehlivá alternativa, se na scéně pohybuje přibližně poslední desetiletí. Zatímco Latex je vyroben z organické mízy stromů a obsahuje alergie způsobující proteiny, Nitril se vyrábí ze 100% anorganického syntetického materiálu. Nitrilové rukavice poskytují vynikající bariérovou ochranu, minimalizují riziko alergických reakcí a mají vynikající ESD vlastnosti. Nitril je v současné době nejlepší volbou pro pohodlí obsluhy díky své pozoruhodné paměťové membráně. Tato vlastnost umožňuje nitrilové rukavici přizpůsobit se ruce každého jednotlivce, zlepšit pohyb a minimalizovat únavu.

Závěr:

v pomyslném souboji nitrilu a latexu je celkem příhodné rčení: „mladí vpřed a staří na svá místa“